nedjelja, 16. ožujka 2014.

Kako biti dobar muž

1. Uljepšaj se za svoju suprugu, budi čist i miriši lijepo
Kada si zadnji puta otišao da kupiš markirane pidžame? Baš kao što muž želi da njegova supruga izgleda lijepo za njega, i ona isto želi da se njen muž uljepša za nju. Znaj da bi Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, uvijek čistio zube sa misvakom kada bi se vratio kući i volio je najljepše mirise.

2.Koristi najljepša imena za svoju suprugu
Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je imao nadimke za svoje žene, one koji su se njima sviđali. Dozivaj svoju suprugu sa njoj najdražim imenom, i izbjegavaj korištenje imena koja je mogu povrijediti.


3. Ne ophodi se prema njoj kao prema muhi
Nikada ne mislimo o muhi u našem svakodnevnom životu sve dok nam ona ne zasmeta. Tako isto, žena radi korisne stvari po čitav dan - što ne prouzrokuje nikakvu rekciju muža - sve dok ne uradi nešto što mu zasmeta. Ne ophodi se prema njoj na ovaj način; spoznaj ono dobro koje ona radi i usredotoči se na to.

4. Ako vidiš nešto loše kod svoje supruge, šuti i nemoj komentirati
Ovo je jedan od načina koje je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, koristio kada bi vidio nešto neprimjerno kod svojih žena. Ovo je vještina koju su malo muslimana usavršili.

5. Osmjehuj se svojoj supruzi kada god je vidiš i često je grli
Osmjeh je sadaka i tvoja supruga nije isključena od muslimana u tom smislu. Zamisli njen život sa tobom da te gleda stalno nasmijanog. Sjeti se također, onih hadisa kada bi Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, poljubio neku od svojih supruga prije nego bi krenuo na namaz, čak kada je i postio.

6. Zahvali joj za sve što radi za tebe
Onda joj zahvali opet! Pogledaj, na primjer, večeru kod kuće. Ona spremi hranu, čisti kuću, i desetine drugih zadataka da bi svepripremila. A ponekad, jedino priznanje koje dobije jeste da treba dodati još soli u supu. Nemoj dopustiti da bude tako; zahvali joj!

7. Traži od nje da ti napiše deset stvari koje si uradio, a koje su je usrećile
Onda ih uradi opet. Možda će biti teško raspoznati šta to usrećuje tvoju suprugu. Tako da se ne moraš igrati igre pogađanja, pitaj je i radi na tome da ponavljaš to u životu.

8. Ne omalovažavaj njene želje
Učini da se osjeća prijatno. Ponekada muževi mogu omalovažavati želje svojih supruga. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nam je postavio primjer kada je Safijja, radijallahu anha, plakala, jer kako kaže dao joj je sporu kamilu. Obrisao joj je suze, utješio je i dao drugu kamilu.

9. Budi duhovit i igraj se sa svojom supugom
Pogledaj na to kako je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, trkao se sa Aišom, radijallahu anha, u pustinji. Kada smo mi zadnji puta uradili nešto tako?

10. Uvijek imaj na umu riječi Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem

"Najbolji od vas su oni koji su najbolji prema svojim porodicama, a ja sam najbolji prema svojoj porodici."

Pa budi najbolji!

Na kraju: Nikada ne zaboravi da doviš Allahu da učini tvoj brak uspješnim.

A Allah zna najbolje.

Izvor:  islaam.net